Öt marketingtanács kezdő vállalkozóknak

marketing

A marketing olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. A kérdés viszont az, hogy mennyire és mihez is pontosan? Ez az a terület, amely minden vállalkozás esetében egyedi és kifejezetten kerülendő ugyanolyan marketingkommunikációt alkalmazni, mint a versenytársunk. Amiért neki megy, nem kizárt, hogy mi ugyanabba bukunk bele. Szóval akkor, hogy is kezdjünk hozzá?

1. Tanuljunk

A marketingről, kommunikációról rengeteg olvasmány található, sok az ingyenes tanulmány és a könnyen értelmezhető esettanulmány. Ha nincsenek ismereteink, akkor azt ne is akadályként értelmezzük, hanem jobbítanivaló aspektusként. A rendelkezésre álló források mellett azonban mindenképp szűrjük meg az olvasottakat a józan paraszti eszünkön keresztül. Ami működik egy másik ország átlagon felüli életkörülmények között élő célközönségén nem biztos, hogy az általam kiválasztott csoporton is működni fog. 

2. Kutassuk a piacot

Jegyezzük meg, hogy ez nem a nagy vállalatok kiváltsága. Hogyan szóljunk a célközönségünkhöz, ha nem tudjuk, hogy kik vannak még a piacon és mi az ajánlatuk? Hogyan hasítsuk ki a magunk szeletét a piacból, ha nem tudjuk, miről szól? Itt persze nem kell többezer eurós kutatásokra gondolni: egyszerűen utána kell nézni annak, hogy kik vannak a piacon, mit ajánlanak, és hogyan jutnak el az ügyfeleikhez – már csak azért is, hogy mi ennél jobbat ajánljunk.

3. Pozicionáljuk magunkat

Ezen múlik a sikerünk. Már rég nem érvényes az, hogy a jó termék eladja önmagát – inkább az, hogy a jó márka eladja magát. Az alapfeltétel továbbra is az, hogy jó legyen a termék, de a márka, az üzenet a fő szempont, amikor vásárolunk. Gondoljunk itt egy egyszerű példára: a színes üdítőitaloknak óriási piaca van, a két piacvezető márka pedig világszinten ismert termékek. De a mindennapi élethez szükség van rájuk? Mindannyian tudjuk rá a választ, mégis nehéz a saját helyzetünkre átvinni a tanulságokat. Nem attól lesz sok elégedett kliensünk, ha kiváló a termék. Hanem attól az ígérettől, amit a kliensünknek nyújtunk: velünk kiváltságosnak, fiatalnak, okosnak érezheted magad. Ehhez pedig egy kiváló márkát kell építeni.

4. Merjünk egyediek lenni

Kezdőként nem kell rögtön nagy kampányokban gondolkodni – nem véletlenül javasolják minden kezdőnek a kis lépések stratégiáját. Igyekezzünk minél röviden úton eljutni az ügyfélhez és mind a csatorna, mind az üzenet kiválasztásával legyünk mások, mint a tömeg. Gondoljon arra, hogy már Ön sem figyel fel a reklámokra – ezt az alapzaj részének tekinti. Mások sem működnek másképp.

5. Mindig vonjuk le a következtetéseket!

Nem minden kampány vagy marketingstratégia sikeres, éppen ezért szükséges az eredmények folyamatos figyelése és akár a kampány leállítása vagy módosítása is. Néha olyan dolgok bizonyulhatnak sikeresnek, amire nem is számítunk, máskor pedig a mindig eredményes „szórólapozás” sem segít. 

 

NETRING

Integrált, online és offline marketingkommunikációs stratégiákat dolgozunk ki az Ön vállalkozásának. Honlapot készítünk cégének, webáruházat termékei értékesítésére. 

KÉRJEN AJÁNLATOT!

Itt az idő, hogy beletaposson az online ügyfélszerzésbe!

Friss blogbejegyzések

marketing

A marketing olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. A kérdés viszont az, hogy mennyire és mihez is pontosan?  

domain

Honlapkészítés, domain-kérdésekben az ügyfelek mindig nagy bakikat tudnak elkövetni a domainválasztásban.

businessman

A legtöbb kis- és középvállalat beleesik ebbe a hibába: készen van az oldalunk, ezt kipipáltuk. És várja a vásárlókat. Na, azt várhatja …

Netring

A NETRING.RO honlapkészítés és marketing stratégiákra szakosodott vállalkozás. Székhelye: Kolozsvár, Románia.

Kapcsolat