Hét tipp egy jó domain név választására

domain

Honlapkészítés, domain-kérdésekben az ügyfelek mindig nagy bakikat tudnak elkövetni a domainválasztásban. Sok esetben elképesztő honlapcímeket foglalnak le, amit megjegyezi vagy lediktálni szinte lehetetlen. Milyen legyen tehát a domain nevünk?

1. Lehessen megjegyezni

Gondoljunk arra, hogy ha telefonba mondjuk a honlapunk címét vagy email címünket, le tudjuk-e úgy diktálni, hogy a vonal másik végén levő azonnal megértse. Így jó esély van arra, hogy tárgyalópartnerünk elsőre megértse, és ne rosszul jegyezze meg. Képzeld el, amikor hetedszerre futunk neki a címnek: „Mit nem értesz? amintanikó ipszilonmintyvett. Kötőjellel, hallod?”

2. Legyen rövid

Ez ugyancsak a könnyű megjegyezhetőség kedvéért van. Ha a domain nevet nem tudjuk megjegyezni, jó esély van arra, hogy az adott honlapra ne látogassunk túl gyakran.

3. Márka vagy ágazat?

Kulcsszavas név legyen vagy pedig márkanév? Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Kulcsszavas név esetében, aki a neten keresgélés közben találkozik a honlapunk nevével, rögtön tudja, hogy gyerekruha kereskedelemmel foglalkozunk, ha a honlapunk címe például gyerekuhabolt.com. De ez nem mindig a legjobb választás, mivel vannak ágazatok, ami esetében talán nem hangzik, túl hosszú,  vagy egyszerűen már le van foglalva. Ekkor jöhet a márkanév, mint Netring.ro. Könnyen megjegyezhető, megfelelően rövid és csengő a hangzása is. Mi a márkaneveket kedveljük, nem kerül sok munkába a kulcsszavas nevek előnyeit beelőzni velük, ugyanakkor egyedi lesz. Kulcsszavas neveket abban az esetben javasolt használni, ha olyan szolgáltatást nyújtunk, amire ritkán van szüksége a potenciális ügyfélnek – ilyen például a laptopszerviz.com. Abban az esetben, ha ügyfelünk gyakori látogatásra/vásárlásra akarjuk sarkalni, ajánlott egy jó hangzású márkanevet keresni.

4. Előtag, utótag

Amennyiben nem találjuk meg a megfelelő nevet, megpróbálkozhatunk a szavak toldalékolásával, így lehet kulcsszavas neveket is találni. Ilyen a cipoabc.com. Érthető miről szól és értelmes is. Egy szépségszalon esetében maradhatunk a noemiszalon.com vagy noemi-szepsegszalon.com névnél is.

5. Ne legyen összetéveszthető …

mert ha összetévesztik a konkurenciánk nevével, akkor neki lesz haszna a mi üzletünkből. Tehát semmiképp ne adjuk azt a nevet a honlapunknak, hogy mez-aruhaz.hu, ha már a mezaruhaz.hu cím más tulajdonában van. A legtöbb látogató automatikusan kötőjel nélkül üti be a nevet  - ez esetben pedig másnak a honlapjára jut.

6. pont micsoda?

.com? .ro? vagy .hu? Melyik legyen. Megfontolandó. Célszerű arra a végződésre célozni, amelyik végződéshez tartozó országban él a célközönségünk. Az erdélyiek esetében a .ro még akkor is, ha a magyar közösséget célozzuk meg. Magyarországi nyilván a .hu, ha pedig nagyobb régiót fednénk le akkor jöhet számításba a .com vagy .net. Itt is arra kell vigyázni, hogy ha az almaafaalatt.com nevet lefoglaljuk, lehetőleg .hu végződéssel ne működjön egy befutott oldal.

7. Kerüld a versenytársad

Semmiképp ne válasszunk a versenytársunkkal megegyező hangzású nevet – gondolom magyarázni sem kell, hogy miért. Tilos ugyanakkor olyan nevet lefoglalni, amit nagy vállalkozások használnak, mert jó esetben védjegyoltalom alatt állnak és egyszerűen elvehetik tőlünk.

Agyaljunk, keresgéljünk, ötleteljünk. Rá lehet szánni több napot is, hogy utólag ne bánjuk meg a döntésünk.

Amennyiben szakmai tanácsadásra van szükséged a domain választásban vagy honlap készítésben, vedd fel velünk a kapcsolatot. Mi bemutató honlapod vagy webáruházad nevét is segítünk kiválasztani és beregisztrálni, ugyanakkor keresőoptimalizálásban is tanácsot adhatunk.

 

NETRING

Integrált, online és offline marketingkommunikációs stratégiákat dolgozunk ki az Ön vállalkozásának. Honlapot készítünk cégének, webáruházat termékei értékesítésére. 

KÉRJEN AJÁNLATOT!

Itt az idő, hogy beletaposson az online ügyfélszerzésbe!

Friss blogbejegyzések

marketing

A marketing olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. A kérdés viszont az, hogy mennyire és mihez is pontosan?  

domain

Honlapkészítés, domain-kérdésekben az ügyfelek mindig nagy bakikat tudnak elkövetni a domainválasztásban.

businessman

A legtöbb kis- és középvállalat beleesik ebbe a hibába: készen van az oldalunk, ezt kipipáltuk. És várja a vásárlókat. Na, azt várhatja …

Netring

A NETRING.RO honlapkészítés és marketing stratégiákra szakosodott vállalkozás. Székhelye: Kolozsvár, Románia.

Kapcsolat