Cum găsești cuvintele relevante pentru afacerea ta?

Optimizarea SEO a paginii web pe cuvintele cheie relevante pentru afacerea ta este un aspect deosebit de important. Ca să poți derula corect această analiză și să îți aducă traficul pe care îl dorești trebuie avute în vedere mai multe aspecte.

Scopul căutărilor

Căutările pe Google sunt efectuate cu trei scopuri:

  • căutări informaționale, aproximativ 80% din căutările efectuate pe internet sunt de acest fel și este considerat un pas important în procesul de convertire pentru că ajută și la creșterea notorietății unei mărci
  • navigări pe un site cunoscut. Împreună cu cuvântul căutat se introduce și site-ul pe care se caută, de exemplu: netring optimizare SEO. Acest tip de căutare nu are un aport la creșterea notorietății de brand, dar este foarte valoros în ochii Google-ului pentru că te consideră relevante pe aceste căutări.
  • tranzacționale, cuvinte cheie specifice procesului de cumpărare, cum ar fi preț optimizare SEO.

Trafic versus conversie

Alegerea cuvintelor cheie are impact substanțial în optimizarea SEO. În cazul alegerii unor cuvinte specifice procesului de informare poate să aducă trafic pe site, însă acest trafic să nu convertească, sau alegerea unor cuvinte legate de procesul tranzacțional să aducă trafic mai redus, dar calificat, care însă să cumpere.

Pe unele cuvinte, de obicei pe cele generice, competiția este foarte mare, iar site-urile cu vechime, cu conținut relevant să aibă o poziție consolidată. În această situație merită verificate și cuvintele cheie compuse din mai multe cuvinte, așa zisele long tail, în  cazul cărora competiția este mai redusă și ne pot aduce trafic calificat.

Există situații în care un cuvânt generic aduce cam 10% din trafic, iar cele de long tail restul de 90%.

Ca să pornești analiza pentru optimizare SEO, în cadrul căruia selectezi cuvintele cheie, ai nevoie să te pui în pielea oamenilor care caută.

Cum caută oamenii?

  • Cine caută și ce scop are cu căutarea respectivă?
  • Ce nevoie au oamenii care caută cuvintele respective: au nevoie de informații, se documentează, vor să cumpere, etc.

O căutare niciodată nu este o singură căutare, ci un proces de căutare care durează de la câteva minute până la o oră, sau chiar și mai mult.

Cum arată procesul de căutare pentru un telefon?

Se caută generic telefon, iar mai apoi, se selectează un brand, un model, un preț, funcționalitățile dorite. Procesul include și verificarea opiniilor despre produsul ales, respectiv comparația de preț și celelalte facilități asigurate de comerciant: posibilitate de plata în rate, termenul de livrare, costul de livrare, notorietatea brandului ales.

Este un proces care durează mult, iar pe parcurs se verifică mai multe site-uri care oferă același produs. Tocmai de aceea merită avută în vedere captarea acestui trafic oarecum rece în baza de newslettere, respectiv folosite campanii de remarketing pentru a crește rata de conversie a traficului organic.

Pentru măsurarea căutărilor medii lunare în cadrul campaniei de optimizare SEO există mai multe platforme, printre cele gratuite amintim Keyword Planner din Google Ads sau Neil Patel/Ubersuggest.

Lasă un comentariu